Szybkie odchudzanie a kamica żółciowa

szybkie odchudzanie a kamica żółciowa

Foto: ze strony www.ceelasha.net/caafimaadka

Otyłość sprzyja powstawaniu kamieni żółciowych. Zastanawiasz się jak szybko schudnąć, ale  zastosowanie niskokalorycznej diety i ograniczenie spożycia tłuszczów także sprzyja powstawaniu kamicy żółciowej.

Dotyczy to zwłaszcza ludzi z dużą nadwagą chcących się szybko odchudzić.

Badania naukowe wykazały, że szybkie odchudzanie (dieta poniżej 600 kcal i mniej niż 3g tłuszczu dziennie) może spowodować kamicę żółciową u ponad 50% osób.

Ale nawet jeśli Ty utrzymujesz mniej drastyczną dietę ok 1000 – 1500 kcal i zarazem rezygnujesz całkowicie z tłuszczu, możesz niechcący zgromadzić sobie kamienie żółciowe w pęcherzyku.

Spożywaj codziennie 5-10g tłuszczu

Na czym polega ten proces? Żółć potrzebna jest do trawienia tłuszczów. Jeśli w ogóle nie spożywamy tłuszczów, pęcherzyk żółciowy nie ma impulsu do skurczu i opróżnienia z zapasu żółci. Taki skurcz powinien wystąpić przynajmniej jeden raz dziennie.

Drastyczne ograniczenie spożycia tłuszczu  powoduje zaleganie żółci w pęcherzyku oraz jej zbytnie zagęszczanie. Złogi gromadzą się i twardnieją aż do wytworzenia kamieni.

Ryzyko kamicy można ograniczyć spożywając codziennie 5-10 g tłuszczu, najlepiej oliwy z oliwek (2 łyżeczki).

Nawet niewielka nadwaga potęguje ryzyko kamicy

Zwłaszcza u kobiet w średnim wieku. Wzrost ciężaru ciała zwiększa gwałtownie ryzyko kamicy. Otyłe kobiety są 6 razy bardziej podatne na kamicę żółciową niż kobiety o prawidłowej wadze (wykazały to badania przeprowadzone na Harvardzie). Już 5-4 kg nadwagi zwiększa u kobiet ryzyko kamicy o 100%.

Cały proces powstawania kamieni żółciowych jest obiektem zainteresowania naukowców. Nie wiemy jeszcze wszystkiego, ale z pewnością nadmiar tkanki tłuszczowej prowadzi do zwiększonej produkcji cholesterolu wydzielanego do żółci. Tu następuje krystalizacja cholesterolu (i innych związków) i tworzenie kamieni.

Niezależnie od nadwagi, sam wysoki poziom trójglicerydów we krwi i niski poziom „korzystnego” cholesterolu HDL zwiększa ryzyko powstania kamicy żółciowej.

Inne czynniki wysokiego ryzyka, oprócz otyłości, złej diety i gwałtownej utraty masy ciała to:

  • nadmierne spożycie alkoholu,
  • wiek (u osób starszych – kamica występuje częściej),
  • występowanie cukrzycy i miażdżycy,
  • u kobiet – duża liczba przebytych ciąż,
  • przyjmowanie leków hormonalnych,
  • choroby przewodu pokarmowego,
  • występowanie kamicy w rodzinie.

Szybkie odchudzanie grozi powstaniem kamicy żółciowej. Dlatego unikamy jak ognia każdego rodzaju przesady, a zwłaszcza głodówek i diet monotematycznych. Należy jeść regularnie, pamiętać o śniadaniach i dużej ilości warzyw w diecie.