Pokochaj śniadania

Foto: www.velocerb.com.au

Foto: www.velocerb.com.au

Szukasz najskuteczniejszej diety, ale przed pójściem do pracy jesz w biegu owoc, łykniesz troszkę jogurtu. Wypijasz tylko kawę i drapniesz kawałek bułki. Poza tym nic już do południa nie jesz. W ten sposób pozbawiasz organizm energii na sporą część dnia i programujesz w sobie chęć nadrobienia strat, pochłaniania bardziej kalorycznych posiłków w późniejszych porach.

Śniadanie dostarcza energii na sporą część dnia.

Rezygnacja ze śniadania jest poważnym błędem, ponieważ organizm potrzebuje energii wtedy, gdy pracujemy, jesteśmy najbardziej aktywni czy uczymy się. Elementem skutecznej diety jest śniadanie – tak samo ważne jak obiad i  kolacja. Bardzo ważna jest też jego stała pora. Głodówka natomiast to zły pomysł.

Śniadanie powinno zawierać 25-30 % dziennego zapotrzebowania na kalorie. W trakcie odchudzania warto też zmniejszyć ilość spożywanego nabiału, pieczywa, płatków śniadaniowych a zwiększyć ilość warzyw. Warzywa zawierają mało kalorii, natomiast bogate są w mikro i makroelementy, sole mineralne i błonnik.

Do serka i plasterka wędliny dorzuć liść sałaty i pomidora. Warto schrupać ze dwie, trzy surowe rzodkiewki czy inne warzywka.

Dostarczaj organizmowi błonnik.

Ponieważ zmniejsza on tendencję do tycia, zatem wspomaga odchudzanie. W dodatku zapewnia prawidłową perystaltykę jelita, zapobiega zaparciom i przeciwdziała nowotworom jelita grubego.

Jedzenie na śniadanie tylko owoców lub picie soku wyciśniętego z owoców także jest poważnym błędem. Organizm nie da się oszukać. Same soki dostarczą mu glukozę, która zostanie szybko wchłonięta i pojawi się nagły apetyt. Mamy wtedy często ochotę na coś słodkiego, zwłaszcza, że u osób otyłych dochodzi tu jeszcze zaburzona regulacja glukozy. Masz wtedy przed południem nieodpartą chęć na batonika. 😆 Zwłaszcza na batonika!

Co jeść na śniadanie?

Należy jeść węglowodany złożone, ponieważ nie powodują one szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Zatem: płatki zbożowe z mlekiem czy jogurtem, jajko. Do tego koniecznie surowe warzywa – pomidora, rzodkiewkę, sałatę, paprykę. Ewentualny świeży sok z owoców traktujemy przy śniadaniu jako dodatek.

Owoc – jabłko czy gruszkę korzystnie jest zjeść na drugie śniadanie.

Śniadanie jemy przed pracą

Najlepiej w ciągu godziny od wstania z łóżka. Nie zawsze jest to możliwe, zwłaszcza, że niektórzy muszą wcześnie wstać i dużo czasu poświęcają na dojazd do pracy. Ważne, aby wtedy jeść śniadanie w pracy – koniecznie o stałej porze, około 8 czy 9 godziny rano.

Trzy do pięciu posiłków dziennie

Przy większej nadwadze i tendencji do tycia zorganizuj sobie pięć posiłków mniej więcej o stałych porach dnia. Całodzienną dawkę kalorii rozdziel na poszczególne posiłki, przy czym pamiętaj, że na śniadanie przeznaczasz 25-30% dziennej dawki kalorii. Obfite śniadanie rano, potem drugie śniadanie (na przykład jeden owoc lub kanapka z pomidorem), pora lanczu – coś do przegryzienia, w domu obiad i bardzo skromna kolacja – najpóźniej 2 godziny przed spaniem.

Systematyczność posiłków oraz regularne przerwy między nimi to element zdrowego odchudzania. Zapobiegają one gwałtownym wahaniom poziomu glukozy we krwi. Wskutek tego redukujemy nagły apetyt na coś słodkiego oraz chęć na zjedzenie czegokolwiek w pośpiechu. Dużo łatwiej będzie nam ominąć budkę z fast foodem, która zazwyczaj jest w zasięgu ręki, gdy jesteśmy w pracy czy gdzieś na mieście.  

Przez regularne pory posiłków, jedzenie „częściej a mniej” pomagamy sobie w odchudzaniu i zapobiegamy tyciu. A wczesne śniadanie zaspokoi największy głód po nocnej przerwie w jedzeniu, która jest dla organizmu jednak długa.